
Lumilajien valmentajia ja asiantuntijoita kerääntyi Vuokattiin Sotkamoon jakamaan lajiriihiviikolle tietoa ja osaamista kohti tavoitteellista olympiavuotta. Osana lajiriihiviikkoa järjestettiin neljännen kerran lumilajien yhteinen Road to Milano-Cortina 2026 seminaari, joka kokosi Vuokattiin yli 100 huippu-urheilun parissa toimivaa ammattilaista. Vuokatista löytyykin merkittävä huippu-urheilun osaamisen keskittymä, missä liikunta ja urheilu on nostettu vahvasti myös Sotkamon kunnan kuntastrategiaan.
Urheilun ja huippu-urheilun rooli näyttäytyi myös Sotkamossa ja Vuokatissa vierailleelle tulevalle liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Mika Poutalalle positiivisessa valossa. Poutala kehui Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa ja Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukalla tehtävää työtä ja hänen mukaansa Vuokatti-Ruka urheiluakatemian työlle on jatkossakin kysyntää. Vuokatin ja Rukan ympäristö toimiikin näyttämönä monille suomalaisille lumilajien urheilijoille, valmentajille ja tukijoukoille, jotka hakevat kilpailuetua maailman huippu-urheilun kärjen tavoittamiseksi.

Yksi merkittävä suomalainen Vuokatin ympäristöstä noussut voittamisen kertomus on tutkija ja valmentaja Olli Ohtosen näkökulma Iivo Niskasen henkilökohtaisen valmentajan silmin urheilijan ja valmentajan tarinasta. Olympiakomitean ja Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan järjestämässä lumilajien yhteisessä Milano-Cortina 2026 seminaarissa Ohtonen toimi toisena keynote -puhujana.
Ohtosen mukaan Iivo Niskasella on tulevissa Milano-Cortina 2026 talviolympialaisissa mahdollisuus tehdä suomalaista historiaa ja liittyä siihen harvaan suomalaisten joukkoon, jotka ovat voittaneet 4 olympiakultaa. Ohtonen uskoo, että Iivo Niskasen uralla nähdylle onnistumisen yläkierteelle on kaikki edellytykset jatkua myös tulevissa olympialaisissa:
Urheilijan ominaisuuksissa ei ole mitään mikä estäisi tämän. Kapasiteetti, harjoittelu ja valmius ovat jatkuvasti parempia ja urheilijan intohimo tehdä asiaa ei ole laskenut. Intohimon taso menestyä ja voittaa on äärimmäisen korkea.

Menestyväksi huippu-urheilijaksi kasvu esillä urheilijoiden ja valmentajien puheenvuoroissa
Lumilajien yhteisessä seminaarissa kuultiin myös huippu-urheilijoiden näkemyksiä menestykseen. Entinen olympiapikaluistelija Mika Poutala toi keynote -puheenvuorossaan esille huippu-urheilun vaatiman kokonaisvaltaisen panostuksen.
Pikaluistelun kaltaisessa lajissa, jossa sekunnin sadasosat ratkaisevat, kokonaisvaltainen urheiluun panostaminen ja usko voittamisen mahdollisuuteen joka kerta kun on viivalla, kantoivat lopulta suomalaisen merkittäviin arvokisasuorituksiin. Menestystäkin tärkeämpänä puheenvuorossa näyttäytyi kuitenkin se, ettei oma arvokkuus ole kiinni mitaleista. Poutalan mukaan ”Identiteetti ei hievahtanut” sillä hetkellä, kun Pyeongchangin 2018 olympialaisten pronssimitali jäi vain kolmen sadasosan päähän.
Myös Sotkamon lukion urheilulinjan käynyt tuore ampumahiihdon MM-kisojen pronssimitalisti Suvi Minkkinen kertoi omasta matkastaan podiumille. Minkkisen kokemuksen mukaan avain menestymiseen ei edellytä vielä parikymppisenä menestymistä.
- Jos vaan jaksamista löytyy, kannattaa uskoa tekemiseen ja löytää oma tapa sille.
Para-alppihiihtäjä Nette Kivirannan mukaan ympärille on myös tärkeää löytää hyvä tukeva tiimi. Nuorille olympiaunelmasta haaveileville hän sanoisi, että:
- Jokaiselle on omanlaiset haasteensa mitä tulee, joten jos vain on itse paloa, anna mennä.
Iltapäivän aikana puhujina nähtiin myös suomen maajoukkueiden kansainväliset päävalmentajat Erik Kulstad (ampumahiihto), Mario Rafetzeder (alppihiihto miehet) ja Igor Medved (mäkihyppy miehet). Kansainväliset valmentajat toivat keskusteluun omia ajatuksiaan menestyksestä, kansainvälisistä vaatimuksista ja niiden saavuttamiseen vaadittavasta pitkäjänteisestä työstä. Yhteisenä asiana niin Kulstad, Rafetzeder kuin Medvedkin nostivat esiin tekniikkaharjoittelun merkityksen suomalaisille urheilijoille. Kulstadin mukaan:
- Sille on syynsä miksi parhaat urheilijat hiihtävät kuten hiihtävät.


How to win – kuinka voittaa?
Huippu-urheilussa menestyminen ja urheilijan kokonaisvaltainen harjoittelu vaativat tuekseen myös vahvaa asiantuntijoiden osaamista ja tutkimus- ja kehitystoimintaa. Seminaarissa asiantuntijoiden taustajoukkojen työpanoksen toivat esille Vuokatti-Ruka urheiluakatemian ja Olympivalmennuskeskus Vuokatti-Rukan asiantuntijatoiminnasta vastaava Terhi Lehtoviita ja psykologi Tiina Röning. Röning toi esille myös huipputiimien toimintaa. Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan ja JYU-Vuokatin suksihuoltohankkeen projektipäällikkö Teemu Lemmettylä esitteli arvokisatoimintaa suksihuollon näkökulmasta. Suksihuollon kehitystyöllä onkin pystytty omalta osaltaan edesauttamaan tuloksentekomahdollisuutta ja tuomaan kilpailuetua lumilajeille.
Kun päiviä Milano-Cortina 2026 olympialaisiin ja paralympialaisiin on 287/315, korostuvat menestyksen tavoittelussa usko voittamiseen, sekä tavoitteellinen ja suunnitelmallinen harjoittelu timanttisen tiimin ympäröimänä. Seminaarin päätti huippu-urheiluvastaava Jukka Rautakorpi asettamalla katseet tiukasti kohti menestyksekästä olympiavuotta.