Tutkimus- ja kehitystoiminta

Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Ruka / Tutkimus- ja kehitystoiminta

Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan Tutkimus- ja kehitystoiminnan tavoitteena on tuottaa OVK:n lajeille (Ampumahiihto, Maastohiihto, Yhdistetty, Alppihiihto, Freestyle, Lumilauta ja Mäkihyppy) valmennusta tukevaa tietoa. T&K-toiminta tukeutuu vahvasti Vuokatissa samassa Snowpolis rakennuksessa toimivaan Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikköön ja sen CEMIS partnereihin (Kajaanin ammattikorkeakoulu, CSC:n Kajaanin yksikkö, VTT:n Kajaanin yksikkö, Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö) erityisesti anturitekonolgian ja palautejärjestelmien kehittämisen näkökulmasta. Lisäksi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) kanssa yhteistyö on tiivistä.

 

OVK:n T&K-toiminnan parissa työskentelee neljä asiantuntijaa: Olli Ohtonen (koordinointi), Teemu Lemmettylä (arvokisahanketoiminta), Jussi Piirainen (kestävyyslajiasiantuntija) ja Teemu Rauhala (rinnelajiasiantuntija). Lisäksi toimintaa tukee usea JYU:n liikuntateknologian yksikössä toimivia henkilö.

 

T&K-toiminnassa on kehitetty useita valmennusta tukevia järjestelmiä, mm. Coachtech-palautejärjestelmä, jota voidaan käyttää laajasti eri lajeissa. Coachtecistä on versiot mm. ampumahiihdon ampumasuorituksen, yhdistetyn ja mäkyhypyn kuivaponnistuksen ja hiihdon tekniikan analysiointiin. Lisäksi T&K-toiminnassa on kehitetty automaattista kilpailuanalyysiä kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) tietokannoista sekä automaattista urheilijoiden harjoituspäiväkirjoista tapahtuvaa harjoitteluanalyysiä.

Toiminnan tavoitteena on tuottaa osaamista ja tietoa lajien päävalmentajien ja lajipäällikköjen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta suoraan lajien huippu-urheilutoimintaan.

Jyväskylän yliopisto logo
Scroll to Top