Freeski-laskija Teemu Lauronen

Rukalla asuva freeski-laskija Teemu Lauronen (20) huokuu intohimoa lajiansa kohtaan. Pohjois-Karjalasta lajille antautunut Lauronen laski tuntitolkulla kavereidensa kanssa Ilomantsin Mustavaaralla. Pian hän huomasi olevansa freeskin maajoukkueessa ja maailmancupin pisteillä. Lauronen laski marraskuussa uransa toisessa maailmancupissa Itävallan Stubain slopestylessä finaalipaikan sijoittuen 12:sta. 

Rento nuori mies myhäilee erinomaiselle saavutuksellensa.

”Olen aina laskenut rennosti, ilman suurempia tavoitteita. Meillä oli Mustavaarassa hyvä parkki isoilla hyppyreilla ja innokas kaveriporukka. Oli yllättävää nähdä ihan paperilla, että olen ihan kansainvälisellä huipputasolla.”

Lauronen saapui Rukalle reilu neljä vuotta sitten urheiluakatemiaan, josta kutsu maajoukkueeseen kävi viime keväänä. 

”Asun Rukalla ihan rinteen vieressä, on vaikeaa pitää välipäiviä, kun rinne on ulko-oven vieressä. Meillä on täällä hyvä iso porukka, ikinä ei tarvitse olla yksin rinteessä. Ryhmässä on myös maajoukkuelaskijoita sekä akatemian porukkaa.” 

Rukan parkkikulttuuria hän kehuu vuolaasti.

”Tällä on avoin ja auttavainen meininki. Vinkkejä kysytään ja niitä annettaan. Toisten laskuja kuvataan, jos halutaan. On semmoinen tunne, että tämä on hyvä yhteisö. Ei ole statuksia, vaan kaikki ollaan samaa jengiä.”

Kaatuminen toi kisa- ja treenitauon

Laurosen kausi alkoi kutsulla uran toiseen maailmancupin osakilpailuun Stubaihin. Sieltä suksipussiin jäi pakattavaksi finaalipaikka, 12. sija sekä nippu cup-pisteitä. Siellä tuli tosi onnistunut lasku. Jälkikäteen vasta tajusin, että hyvin meni, kun kaikki tulivat ihan fiiliksissä onnittelemaan.” 

Kisan jälkeen kaikki näytti hyvältä, kisaohjelmaan lisättiin MC-kisoja, edessä oli lähtö Pohjois-Amerikkaan kilpailemaan. 

”Rukalla treenasin Copper Mountainin big air -kisaa varten uutta temppua. Hyppy jäi vajaaksi ja sen jälkeen kuukausi (haastattelua tehtäessä tammikuun alussa) on mennyt päävammasta toipuessa. Viimeiset kaksi viikkoa on ollut hyvä fiilis laskiessa.” 

Kun Lauronen ei ole päässyt rinteeseen, oheisharjoitteet ovat tulleet tutuiksi, eritoten kuntopyörä. Vaikka miestä ei ole mäessä näkynyt, lajiyhteisö on antanut tukea ja kannustusta toipumisessa. 

”Yhteisö on ollut todella kannustava ja vointiani on seurattu tarkasti. Kuntoutumisessa olemme edenneet järjestelmällisesti.” 

MM-kisat tähtäimessä 

Freeskin MM-kisat järjestetään maaliskuussa Georgiassa. Laurosen katse on jo osin kääntynyt Georgian kevähangille.

”Se on eksoottinen kohde, jonne lähden ihan innoissani. Toivon saavani hyvät treenit alle ja että pääsisin jatkamaan siitä, mihin alkukaudesta pääsin.” 

Maajoukkuepaikka on muuttanut Laurosen tekemistä systemaattisemmaksi, mutta stressiä ei voi nähdä. 

”Maajoukkuepaikka on tuonut enemmän reissuja ja enemmän yhteyksiä muihin laji-ihmisiin. Homma on virallistunut, on kisoja sekä haastatteluja. Olen kuitenkin ottanut ihan rennosti nämä oheishommat.” 

Teksti ja kuvat: Ski Sport Finland

Laurosen pidempi haastattelu luettavissa:
https://www.ski.fi/ssf/ssf-artikkelit/teemu-lauronen-ei-turhista-stressaa/

Scroll to Top