VUOKATTI -YLÄKOULULEIRITYS- YLÄKOULU

YLÄKOULULEIRITYS

Nyt sinulla nuori urheilija on mahdollisuus osallistua leireille ilman, että tarvitsee olla pois koulusta.

URHEILUYLÄKOULU

Tenetin koulu liittyi mukaan valtakunnalliseen urheiluyläkouluverkostoon vuonna 2022. Varsinainen Urheiluyläkoulutoiminta käynnistyy Tenetin koulussa lukuvuoden 2023–2024 alusta.

Kenelle?

Urheiluyläkoulu on tarkoitettu 9. luokalla peruskoulussa opiskeleville nuorille, joilla on paitsi vahva motivaatio ja innostus koulutyöhön myös tavoitteelliseen kehittymiseen ja huipulle tähtäämiseen omassa urheilulajissaan.

Mikä urheiluyläkoulu on?

Urheiluyläkoulussa oppilaan kouluviikkoon sisältyy kaksi tuntia yhteistä pakollista koululiikuntaa, kaksi tuntia Kasva Urheilijaksi -yleisvalmennusta ja kaksi tuntia lajiharjoittelua Vuokatti-Rukan Urheiluakatemian valmentajien johdolla yhdessä Sotkamon urheilulukion opiskelijoiden kanssa. Lisäksi tulevat nuoren treenit oman seuran tai valmentajan ohjaamina. Muu aika koulussa opiskellaan Sotkamon kunnan perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti.

 

Miten haetaan?

Urheiluyläkouluun haetaan 8. luokan kevättalvella sähköisellä lomakkeella.

Hakemus toimii samalla osana valintaa ja sekä urheilevan nuoren että hänen huoltajansa vastaukset hakulomakkeessa huomioidaan.

Haku tapahtuu maaliskuun aikana. Seuraa somea niin tiedät milloin haku tapahtuu.


Valintakriteerit

Valintakriteereinä ovat oppilaitospisteet (0–5 p) ja lajiliitto- tai lajitestipisteet (0–5 p). Maksimipistemäärä on 10 pistettä.

Oppilaitospisteet muodostuvat seuraavasti:

2,5 pistettä: Hakija on Sotkamon urheilulukion painopistelajin edustaja: hiihto, ampumahiihto, pesäpallo, jääkiekko, uinti, suunnistus ja hiihtosuunnistus

1,5 pistettä: Hakija on VRUA:n painopistelajin edustaja RUKALLA: lumilautailu, freeski, alppihiihto. Hakija on VRUA:n painopistelajin edustaja KAJAANISSA: salibandy, tanssi, judo, jalkapallo, kilpa-aerobic, naisten telinevoimistelu

0–2,5 pistettä: Hakijan edellytykset/motivaatio opiskeluun (hakemus ja haastattelu)

Lajiliitto- tai lajitestipisteet:

Koulu pyytää lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista.

Vuokatti-Rukan Urheiluakatemian (VRUA) valmentajat voivat myös lisäksi järjestää omia lajitestejä urheilijaoppilaiden valinnan tueksi, mikäli lajiliittopisteitä ei ole mahdollista saada.

Tenetin koulussa tulee saada vähintään 2 lajiliitto- tai lajitestipistettä päästäkseen urheiluluokalle.

 

Mitä tapahtuu hakuajan jälkeen?

Hakuajan päättymisen jälkeen hakijoiden lajiliittopisteet pyydetään koulun toimesta ja järjestetään testitapahtuma Vuokatissa pesäpallossa ja jääkiekossa. Myös muissa lajeissa järjestetään tarvittaessa VRUA:n valmentajien järjestämiä testejä. Hakijat haastatellaan. Kokonaispistemäärä lasketaan huomioiden lajiliitto- tai testipisteiden minimiraja ja tehdään valinnat.


Asumisjärjestelyt

Sotkamon kunta, Tenetin koulu ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia yhdessä auttavat muualta kuin Sotkamosta urheiluyläkouluun tulevien nuorten asumisen järjestelyissä.


Uusi koulu

Tenetin uuden koulun rakentaminen nykyisen koulun viereen on alkanut ja uusi koulu valmistuu käyttöön elokuussa 2024. Siihen saakka työskentelemme nykyisen koulun tiloissa.

Tenetin uuden yläkoulun rakentaminen edistyy -seuraa rakennushanketta kunnan verkkosivuilla ja Youtubessa

Harjoitteluolosuhteet

Liikuntatiloina hyödynnämme oman koulun lisäksi Vuokatin alueen kaikkia mahdollisuuksia painottuen kuitenkin Vuokatti Areenan ja Vuokatti Sportin tiloihin.

YLÄKOULUN LIIKUNTALUOKKA

Tenetin koulussa Vuokatissa urheiluakatemiatoiminta on liikuntaluokkatoimintaa ja se on tarkoitettu tavoitteellisesti urheilua harrastaville nuorille. Urheiluakatemiatuntien toiminta on yleisvalmennusta, joten nuoren omalla lajilla ei ole väliä. Pääasia on, että nuori on motivoitunut ja haluaa kehittyä urheilijana.

Harjoittelu on monipuolista ja hauskaa yleistaitovalmennusta tasapainotaidoissa, liikkumistaidoissa ja välineenkäsittelytaidoissa. Urheilijaksi kasvaminen vaatii myös monien ominaisuuksien kuten nopeuden, voiman, kestävyyden ja liikkuvuuden kehittämistä. Lisäksi kiinnitämme huomioita ravitsemukseen, unen ja levon seurantaan, kehon huoltoon ja psyykkiseen kehittymiseen hyödyntäen Kasva urheilijaksi -harjoituskirjoja. Toimintaa ohjaa Suomen olympiakomitean suositukset yläkoulun yleisvalmennuksesta.

 

Liikuntaluokalla opiskelevat noudattavat omaa tuntijakoa. Kasva urheilijaksi tunteja on vuoden 2022 syksystä alkaen 7. luokalla kaksi tuntia viikossa. 8. ja 9. luokilla neljä tuntia viikossa. Näiden lisäksi on liikuntatunnit. 

 

Hakeminen Tenetin koulun liikuntaluokalle tapahtuu 6. luokan keväällä. Tenetin koulun opot kiertävät alkuvuodesta alakouluissa kertomassa yläkouluun siirtymisestä ja myös liikuntaluokkatoiminnasta. Liikuntaluokalle haetaan erikseen ja hakijoille järjestetään soveltuvuuskoe, joka pidetään huhtikuussa. Soveltuvuuskokeeseen saa harjoitella. Lisäksi järjestämme infotilaisuuden urheiluseuratoimijoille ja huoltajille ennen soveltuvuuskoetta. 

 

Apulaisrehtori Salla Leinonen, 040 481 0376, salla.leinonen@sotkamo.fi

Oppilaanohjaaja Sari Aho, 044 750 2005, sari.aho@sotkamo.fi

Oppilaanohjaaja Anu Kemppainen, 044 750 2006, anu.kemppainen@sotkamo.fi

Kasva urheilijaksi -yleisvalmennusryhmien opettaja Virpi Kemppainen, 040-7176 834, virpi.kemppainen@sotkamo.fi

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian valmennuksen johtaja Jussi Simula, 044 371 6364, jussi.simula@vrua.fi

 

TUTUSTU VUOKATIN MUIHIN OPPILAITOKSIIN

2. Aste

Tutustu oppiasteisiin Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa

Varusmiespalvelus

Tutustu oppiasteisiin Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa

Korkea-aste

Tutustu oppiasteisiin Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa
Scroll to Top