VUOKATTI -YLÄKOULULEIRITYS- YLÄKOULU

YLÄKOULULEIRITYS

Nyt sinulla nuori urheilija on mahdollisuus osallistua leireille ilman, että tarvitsee olla pois koulusta.

Kuvituskuvassa urheilijoita sekä tietoa urheiluyläkouluun hausta 2024. Hakuaika on 7.3-21.3.2024.

URHEILUYLÄKOULU

Tenetin koulu liittyi mukaan valtakunnalliseen urheiluyläkouluverkostoon vuonna 2022. Varsinainen Urheiluyläkoulutoiminta käynnistyy Tenetin koulussa lukuvuoden 2023–2024 alusta.

Kenelle?

Urheiluyläkoulu on tarkoitettu 9. luokalla peruskoulussa opiskeleville nuorille, joilla on paitsi vahva motivaatio ja innostus koulutyöhön myös tavoitteelliseen kehittymiseen ja huipulle tähtäämiseen omassa urheilulajissaan.

Mikä urheiluyläkoulu on?

Urheiluyläkoulussa oppilaan kouluviikkoon sisältyy kaksi tuntia yhteistä pakollista koululiikuntaa, kaksi tuntia Kasva Urheilijaksi -yleisvalmennusta ja kaksi tuntia lajiharjoittelua / fysiikkavalmennusta Vuokatti-Rukan Urheiluakatemian valmentajien / asiantuntijoiden johdolla.  Lisäksi tulevat nuoren treenit oman seuran tai valmentajan ohjaamina. Muu aika koulussa opiskellaan Sotkamon kunnan perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti.

 

Miten haetaan?

Urheiluyläkouluun haetaan 8. luokan kevättalvella sähköisellä lomakkeella.

Hakemus toimii samalla osana valintaa ja sekä urheilevan nuoren että hänen huoltajansa vastaukset hakulomakkeessa huomioidaan.

Haku 8. luokan keväällä: to 7.3.2024 klo 9.00 – to 21.3.2024
klo 15.00

Hakulomakkeeseen tästä. 


Valintakriteerit

Valintakriteereinä ovat oppilaitospisteet (0–3,5 p) ja lajipisteet (0–5 p). Maksimipistemäärä on 8,5 pistettä.

Oppilaitospisteet muodostuvat seuraavasti:

2,5 pistettä: Hakija on Sotkamon urheilulukion painopistelajin edustaja: hiihto, ampumahiihto, pesäpallo, jääkiekko, uinti, suunnistus ja hiihtosuunnistus

1,5 pistettä: Hakija on VRUA:n painopistelajin edustaja RUKALLA: lumilautailu, freeski, alppihiihto, lentopallo. Hakija on VRUA:n painopistelajin edustaja KAJAANISSA: salibandy, tanssi, jalkapallo, kilpa-aerobic, naisten telinevoimistelu

0–1 pistettä: Hakijan edellytykset/motivaatio opiskeluun (hakemus)

Lajipisteet:

Koulu pisteyttää hakijan urheilullisen potentiaalin selvittämiseksi yhteistyössä lajiliittojen ja akatemian valmentajien kanssa. Joissakin lajeissa järjestetään omia lajitestejä.

Tenetin koulussa tulee saada vähintään 2 lajiliitto- tai lajitestipistettä päästäkseen urheiluluokalle.

 

Mitä tapahtuu hakuajan jälkeen?

Hakuajan päättymisen jälkeen hakijoiden lajipisteet pyydetään koulun toimesta ja järjestetään tarvittaessa VRUA:n valmentajien järjestämiä testejä. Kokonaispistemäärä lasketaan huomioiden lajipisteiden minimiraja ja tehdään valinnat. Tieto valinnasta tulee toukokuun alkupuolella. 


Asumisjärjestelyt

Sotkamon kunta, Tenetin koulu ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia yhdessä auttavat muualta kuin Sotkamosta urheiluyläkouluun tulevien nuorten asumisen järjestelyissä.


Uusi koulu

Tenetin uuden koulun rakentaminen nykyisen koulun viereen on alkanut ja uusi koulu valmistuu käyttöön elokuussa 2024. Siihen saakka työskentelemme nykyisen koulun tiloissa.

Tenetin uuden yläkoulun rakentaminen edistyy -seuraa rakennushanketta kunnan verkkosivuilla ja Youtubessa

Harjoitteluolosuhteet

Liikuntatiloina hyödynnämme oman koulun lisäksi Vuokatin alueen kaikkia mahdollisuuksia painottuen kuitenkin Vuokatti Areenan ja Vuokatti Sportin tiloihin.

YLÄKOULUN LIIKUNTALUOKKA

Tenetin koulu on liikuntapainotteinen koulu Vuokatissa ja se on tarkoitettu tavoitteellisesti urheilua harrastaville nuorille. Kasva urheilijaksi -oppituntien toiminta on yleisvalmennusta, joten nuoren omalla lajilla ei ole väliä. Pääasia on, että nuori on motivoitunut ja haluaa kehittyä urheilijana.

Harjoittelu on monipuolista ja hauskaa yleistaitovalmennusta tasapainotaidoissa, liikkumistaidoissa ja välineenkäsittelytaidoissa. Urheilijaksi kasvaminen vaatii myös monien ominaisuuksien kuten nopeuden, voiman, kestävyyden ja liikkuvuuden kehittämistä. Lisäksi kiinnitämme huomioita ravitsemukseen, unen ja levon seurantaan, kehon huoltoon ja psyykkiseen kehittymiseen hyödyntäen Kasva urheilijaksi -harjoituskirjoja. Toimintaa ohjaa Suomen olympiakomitean suositukset yläkoulun yleisvalmennuksesta.

Liikuntapainotuksessa opiskelevat noudattavat omaa tuntijakoa. Kasva urheilijaksi tunteja on 7. luokalla kaksi tuntia viikossa. 8. ja 9. luokilla neljä tuntia viikossa. Näiden lisäksi on koulun omat liikuntatunnit. Kuvataiteen opinnot toteutuvat 8. luokalla ja 9. luokalla opiskellaan kotitaloutta (Urheilijan ravitsemus).

Hakeminen Tenetin koulun liikuntapainotukseen tapahtuu 6. luokan keväällä. Liikuntapainotukseen haetaan erikseen ja hakijoille järjestetään soveltuvuuskoe, joka
pidetään helmi-maaliskuussa. Soveltuvuuskokeeseen saa ja kannattaa harjoitella.
Lisäksi järjestämme infotilaisuudet 6. luokan oppilaille huoltajille ja opettajille ennen
soveltuvuuskoetta.

Rehtori Salla Leinonen, 040 481 0376, salla.leinonen@sotkamo.fi

Oppilaanohjaaja Anu Kemppainen, 044 750 2006, anu.kemppainen@sotkamo.fi

Kasva urheilijaksi -yleisvalmennusryhmien opettaja Virpi Kemppainen, 040-7176 834, virpi.kemppainen@sotkamo.fi

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian valmennuksen johtaja Jussi Simula, 044 371 6364, jussi.simula@vrua.fi

 

TUTUSTU VUOKATIN MUIHIN OPPILAITOKSIIN

2. Aste

Tutustu oppiasteisiin Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa

Varusmiespalvelus

Tutustu oppiasteisiin Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa

Korkea-aste

Tutustu oppiasteisiin Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa
Scroll to Top